Referenties

Stefaan Mistiaens en Veerle Deserrano

Instituut Heilig Hart Heverlee
12-12-2010


Reeds meer dan dertig jaar gaan wij op stap met Fratelzon. We hebben dus al vele watertjes doorzwommen. Er is één rode draad: zelfs in de moeilijkste omstandigheden lossen de vrijwilligers ter plaatse soms onmogelijke problemen op. Leerlingen en leerkrachten zijn na elke reis in de zevende hemel en noemen het een onvergetelijke ervaring. Ook de bijeenkomsten vooraf en achteraf zijn telkens weer een beetje thuis komen. De gidsen scheppen een warme sfeer van nabijheid en betrokkenheid. Kortom, Fratelzon biedt voor ons een werkelijke meerwaarde ten opzichte van elke andere organisatie. En dat voel je.

 

G. Hellemans

oud-leerkracht Sint-Pieterscollege Leuven
08-12-2010


Vorig jaar hebben we een oude traditie op school nieuw leven ingeblazen: de Griekenlandreis. Dit in samenwerking met Fratelzon, omdat zij al jarenlang schoolreizen naar dit land organiseren. Door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull werd onze terugvlucht afgelast. De mensen van Fratelzon hebben toen hun uiterste best gedaan om ons veilig en snel naar huis te brengen en hebben een goede oplossing uitgewerkt: we konden met de boot naar Ancona en vandaar met de bus tot in België, zonder extra kosten. Volgende keer werken we voor onze Griekenlandreis opnieuw met Fratelzon samen.

 

Marc George

Sint-Lodewijkscollege, Brugge
14-11-2010


Fratelzon: een engagement! Het zal ongeveer dertig jaar geleden zijn dat ik een eerste reis naar Griekenland organiseerde. Fratelzon was toen voor mij nog een onbekende organisatie. Na al die jaren ken ik “het huis” wel een beetje. De voornaamste drijfveer van Fratelzon en ook van ons, schoolverantwoordelijken, is reizen aanbieden aan jongeren. Fratelzon zorgt altijd voor een welwillende en vriendelijke ontvangst, een prima organisatie. De schoolverantwoordelijken moeten ervoor zorgen dat jongeren verwonderd blijven: cultuur, kennismaking met mensen uit het reisland, de sfeer van het land…. Ik heb me altijd goed gevoeld in dat samenspel. Daarom blijf ik jonge leraren bij ons op school steunen in hun engagement om verder te werken met Fratelzon. Ik ben heel blij – en zelfs een beetje trots – op de samenwerking. Na al die jaren voelt het nog altijd goed aan.

 

Lien Veys

oud-leerling van Onze-Lieve-Vrouwinstituut (Sint-Genesius-Rode)
10-10-2010


In de paasvakantie van 2010 vertrokken we met het zesde jaar van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut van Sint-Genesius-Rode op Italiëreis. Onze heenreis met het vliegtuig was geregeld door Fratelzon en verliep heel vlot. Zo belandden we onder een stralende zon in Napels en gingen we op tocht naar ons hotel in Sorrento, tijdens de busrit keken we onze ogen uit, mooi landschap een uitgestrekte zee, mooie en soms ook minder onderhouden huisjes, appelsienbomen,... Dit was de start van onze Italiëreis die ons eerst naar Paestum leidde, een Griekse stad met indrukwekkende tempels. Nadien verkenden we een deeltje van Napels. De volgende dag bezochten we Pompeï in een heel felle stortbui in; de wegen van de opgegraven stad veranderden plots in kleine riviertjes. Na het bezoek aan deze prachtige stad reden we met de bus naar Rome, naar een ander hotel. Gedurende ons verblijf in Rome bezochten we de Sint-Ignatiuskerk, het Pantheon, het Colosseum het Forum Romanum, de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse musea, Fontana di Trevi en nog zo veel meer. Alles was vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Maar tegen het einde van onze zesdaagse reis werden sommigen onder ons wat ongerust toen ze hoorden over de vulkaanuitbarsting in IJsland. Hun ongerustheid was terecht, want een paar uur later bleek dat we niet terug met het vliegtuig naar huis konden en we een dag langer moesten blijven. Vermits de logeerperiode in ons hotel afgelopen was moesten we in een ander hotel overnachten. Daar werd voor gezorgd door de contactpersonen van Fratelzon in Rome. We hadden een slaapplaats in een heel mooi hotel. 's Morgens werd ons verteld dat we toch naar huis konden dankzij de bussen die de Fratelzon had kunnen regelen. Eerst richting Milaan om daar met een andere school onze trip naar België verder te zetten. We beseften dat we erg veel geluk hadden met de bussen in tegenstelling tot heel veel andere mensen die ergens vastzaten. Zo kreeg onze mooie reis ondanks de slechte weersomstandigheden toch nog een goed einde.